MIT SZERETNÉL KERESNI?

kirzokolla_logo_szines_transparent

FORMABONTÓ KLASSZIKUS ÉKSZEREK MÉLYEN ÉRZŐ EMBEREKNEK  O  FARKAS KRISZTINA ÖTVÖS – ARANYMŰVES ÉKSZERTERVEZŐTŐL

Az ezüst fehéren csillogó, jól nyújtható és hengerelhető nemesfém. Tiszta állapotában lágy, könnyen megmunkálható, de puhasága miatt könnyen kopik. Jól nyújtható: 1 g ezüstből 1800 m hosszú huzal készíthető, jól hengerelhető: 0,03 mm vékony lemezt lehet belőle készíteni.

Az áramot az összes ismert elektromos vezető közül a legjobban, még a réznél is jobban vezeti. Az ezüst hővezető- és fényvisszaverő-képessége minden más fémnél jobb.

Kémiailag ellenálló, tiszta levegőben vagy vízben megtartja színét és csillogását, nem oxidálódik, de a kén-hidrogénnel reakcióba lép, a levegőben lévő kén-hidrogén megfeketíti. Ha kéntartalmú vízbe kerül (pl. gyógyvíz), akkor a jelenség gyorsabban és erőteljesebben végbemegy. Van, amikor mesterségesen idézzük elő a fekete réteg kialakulását (szulfidálódás), ilyenkor legtöbbször nátrium-szulfátot használunk (kénmáj) és az eljárást patinázásnak nevezzük.

A színtiszta fémek jó tulajdonságaik ellenére sokszor mégsem alkalmasak minden feladatra. Az ötvözéssel az alapfém tulajdonságai megváltoztathatók. Ötvözetet két vagy több fém összeolvasztásával hozhatunk létre, így az ötvözet tulajdonképpen fémek megszilárdult oldata. Alkotói:

– Ötvözendő anyag: a lehető legtisztább állapotban.

– Ötvöző anyag: úgy kell kiválasztani, hogy a célnak megfelelő módon befolyásolja az ötvözendő anyag tulajdonságait.

Bizonyos fémek nem ötvözhetők egymással (pl. vas és ólom), és vannak, amelyek kitűnően ötvözhetők (pl. réz és ón = bronz).

Az ezüstöt leginkább rézzel szokás ötvözni, ez nagymértékben növeli szilárdságát, és csökkenti olvadáspontját. Az ötvözet egészen 50% ezüst tartalomig megtartja fehéres, az ezüstre jellemző színét.

1867. előtt az ezüst finomságát latban mérték, a színezüst = 16 lat, 1 lat = 1/16, azaz 62,5 ezrelékes finomságot jelentett, 13 lat = 13/16 = 812 ‰.

Manapság az ezüst finomságát ezrelékben adják meg, tehát a 925-ös ezüstötvözet ezüsttartalma 925 ezrelék, azaz 92.5%. Ékszerhez ez a leggyakrabban használt finomság, az ún. sterling ezüst. Nagyobb ezüst tárgyakhoz 800‰ finomságú ezüstöt használnak.